Ordonanţa de Urgenţă prin care se impozitează bacşişul şi normele de închidere a unor firme găsite cu nereguli de către ANAF a fost publicată în MO. În 10 zile, Fiscul va publica modelul registrului în care se trec banii personali ai vânzătorilor, la începutul zilei de lucru. Bacşişul se justifică prin datele înscrise în casele de marcat electronice fiscale şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct.
Operatorii economici pot decide, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din bacşişuri rămân la dispoziţia firmei sau constituie o sursă de alte venituri ale salariaţilor.
Ordonaţa de Urgenţă 8/2015 dă şi definiţia bacşişului: ”Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici prevăzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar”.
De la avertisment la 27.500 de lei amendă
Sancţiunile pe care le vor suporta firmele care nu evidenţiază ”încasările suplimentare” sunt în funcţie de valoarea sumelor nefiscalizate: cu avertisment în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 de lei inclusiv, dar nu mai mult de 3 la sută inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului; cu amendă în cuantum de 3.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 de lei inclusiv, dar mai mare de 3 la sută din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului; cu amendă în cuantum de 12.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 de lei şi 1.000 de lei inclusiv, dar mai mică de 3 la sută inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului; cu amendă în cuantum de 17.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 de lei şi 1.000 de lei inclusiv, dar mai mare de 3 la sută din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului; cu amendă în cuantum de la 22.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 de lei, dar mai mică de 3 la sută inclusiv din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului; cu amendă în cuantum de la 27.500 de lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 de lei şi mai mare de 3 la sută din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului.
[…] Ordonanţa de Urgenţă prin care se impozitează bacşişul şi normele de închidere a unor firme găsite cu nereguli de către ANAF a fost publicată în MO. În 10 zile, Fiscul va publica modelul registrului în care se trec banii personali ai vânzătorilor, la începutul zilei de lucru. Bacşişul se justifică prin datele înscrise în casele de marcat electronice fiscale şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. Operatorii economici pot decide, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din bacşişuri rămân la dispoziţia firmei sau constituie o sursă de alte venituri ale salariaţilor. Ordonaţa de Urgenţă 8/2015 dă şi definiţia …read more […]